Horgászoknak

Gersekarát, Sárvíz-tó horgászat

A tavat 1992-ben jóléti víztározó céljából alakították ki, a halászati-horgászati jogot 2008 végén Gersekarát Község Önkormányzatától 15 évig tartó időtartamra, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kapta meg. A tározó területe 36 hektár, a Sárvíz-patak és a Csengő-patak táplálja, egy-egy elő-tározón keresztül.

A horgászvízen minden Vas megyei horgász jogosult horgászni, aki az állami horgászjegye mellett rendelkezik általános éves/gersekaráti éves vagy napi/heti vasi területi engedéllyel.

A Szövetség kivitelezésében 2009.évben kiépítésre került 58 db 4*4 m rajthelyből álló nemzetközi versenyszabályoknak megfelelő versenypálya, mely ideális helyszíne a tavon évente több alkalommal megrendezésre kerülő hazai és nemzetközi versenyeknek. A horgászállások között megmaradt a nádas.

Átlagmélysége 2-2,5 méter, a legmélyebb pontja a természetes csapadéktól függően 5- 5,5 méter. A horgászati területen belül a parttól kb. 60 méterig kevésbé akadós, de egy-egy tuskóval találkozhat a szerlék. A tó sarkánál lévő kanyarulatban sekélyebb vizes részt főleg tavasszal horgásszák, itt gyorsabban melegszik fel a víz. Nyáron ezen a részen többen harcsáznak, a harcsát az apró halak sokasága vonzza ide. Ezen a szakaszon található horgászhelyek a versenyek alkalmával is elfoglalhatóak.

Sárvíz-tó medertérkép

Az elkészített medertérképen a parttól 90 méter távolságig különböző színekkel jelölték, hogy hol, milyen mélységek vannak, hogyan alakulnak a törésvonalak, nagy segítséget nyújtva ezáltal a pecásoknak.

A tóban minden hazai hal megtalálható. Zömében tő és nyurga ponty, amurból elsősorban a termetesebb példányok úszkálnak a vízben. Fehérhal-állománya kimagasló, amit jól mutat, hogy a versenyeken egy-egy horgász általában 10-15 kilót tud fogni 4 óra alatt. Pontyot, illetve amurt is foghatunk, méghozzá nem is keveset. Bőséges a ragadozó állomány, harcsa, csuka, süllő egyaránt fogható. A tó egyéb hallal annyira telítve van, hogy elegendő táplálékot nyújt a ragadozónak, ezért a horgászokszámára nagy kihívás horogra csábításuk. Harcsából szép példányokat foghatunk, ha sikerül menedékükből kicsalogatni őket.

Gersekaráton jellemző a harcsa-, illetve a csukafogás. Nagyok is vannak, de nehezebb megfogásuk, mert előbb találnak maguknak bármilyen más halat, mint a horogra tűzöttet.

A nagy pontyokat a Sárvíz-tavon 60 cm-es méretkorlátozással védjük.

Napijegy árak

A horgászhelyek érkezési sorrendben foglalhatók el. Hétvégeken érdemes időben elindulni, mert eléggé telített a part, és érdemes tájékozódjunk is, hogy mikor, milyen versenyek van, mert akkor egyes részeken nem lehet horgászni. A part füvesített, gondozott. Gépkocsival a tó feletti út mellett kb. 30m-re, valamint két kijelölt parkolóban.

Horgászjegy vásárolható:
Gerse Plaza – 9813 Gersekarát, Dózsa György utca 119.

A kifogott halaknál az alábbi szabályok érvényesek:

  • ponty: 60 cm-nél nagyobbat vissza kell engedni, minimum 30 cm, ami elvihető
  • napi 2 db pontyot lehet elvinni illetve 5 kg-ig egyéb halakat

Érvényes jogszabály alapján éjszaka csak az lehet kint, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, viszont nappal az is kint lehet, akinek nincs igazolványa.

Fogd ki Te is álmaid halát!

Íme néhány fotó a nemrég kifogott halakról.

2019 májusában 0,8-1,5 kg közötti ponty lett kihelyezve a következő vízterületekbe: Gersekarát, Sárvíz-tó: 400 kg

A haltelepítések után általános horgászati tilalom nem került egyik vízterületen sem elrendelésre, hogy mindenki minél előbb tudjon a szenvedélyének hódolni a tavaszi időjárásban.

GERSEKARÁT – A Sárvíz-tóból került horogra a napokban a 15,4 kilogrammos amur, amelyik alig fért el a szerencsés és ügyes horgász kezében, amíg elkészült a fénykép.

Bojlizva fogta ki a gigantikus halat Mozsár Gábor – tette közzé a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A gersekaráti Sárvíz-tóból akadt horogra az amur, amely fajtájához képest is nagynak számít. Körülbelül négy-tíz kilós példányok akadnak horogra, de a szak-irodalom 25-30 kilogrammos amurokról is ír, mint maximális méret. Nem volt messze ettől a vasi fogás.
(Forrás: vaol.hu)

Mozgásukban korlátozottak is hódolhatnak a horgász szenvedélyüknek, mivel a Sárvíz-tónál külön stég várja őket!

Közeli jegyforgalmazó horgászboltok

Nagykapás Horgászbolt (9900 Körmend, Rákóczi F. u. 90.)
Kutyás és Horgászbolt (9800 Vasvár, Járdányi u. 1.)

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGÉNEK HORGÁSZRENDJE A KEZELÉSÉBEN LÉVŐ VAS ÉS DÉL ZALA MEGYEI HORGÁSZVIZEKRE.

Érvényes: 2019. február 1 -től 1./

A vízjegyzékben felsorolt álló- és folyóvizeken horgászat alkalmával mindenki az Országos Szabályokat köteles betartani az alábbi kiegészítésekkel: Minden horgásznak joga a horgászrend megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt szabálytalanságokat, továbbá a part szennyezését és rongálását hivatalos személynek, illetve szervnek (halőr, szövetségi iroda, rendőrség stb.) bejelenteni. A garázda személyeket a horgász köteles bejelenteni, lehetőség szerint beazonosítható módon. /rendszám, stb./ A horgász köteles a vízminőséget és a környezetét megóvni, horgászhelyét tisztántartani. Szemetes helyen, történő horgászat azonnali területi jegy bevonás jár. (min. 1 hónap időtartamra) A törpeharcsák horgászhely környékére történő kiszórása, tárolása szigorúan tilos. Horgászhelyek környezetében a növényzet irtása, károsítása tilos. A hulladékgyűjtést és elszállítást úgy kell megoldani, hogy a vízbe és vízpartra hulladék ne jusson. Haletetésre környezetre káros anyagokat tilos használni. Tilos a védett állatfajok szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- és búvóhelyének károsítása…

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGE
9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.Tel.: 06/94-506-835 Tel:06/70-33-99-703

e-mail: info@vasivizeken.hu